01 June 2010

jom ngabang! - hari gawai edition..hee

Buat 1st time nye dalam hidup aku, aku pegi merayakan hari gawai..ni pun sebab study kat sawak, baru la dapat merasa benda2 cenggini.. Bila pikir2 lek, mmg ktorang ni agak handal la bab2 berjalan nih, baru first year da macam2 tempat ktorang pegi..kalau da 2nd, 3rd or 4th year nati macam mana ntah..hope dapat jejak sabah..hee. Ok2, enuf..berangan plak.
Beraya gawai nih agak bes la..*sebenarnya sbb dpt mkn byk, tu yg bes..ngee* . Tp awas!! jangan main bedal je makanan depan mata tu..especially utk mereka2 yang muslim ni..kne la amik tau sal halal haramnye.. Itu la salah satu yg lainnya kalau raya gawai..mana tak nya, kalau raya umah melayu atau lebih spesifiknya, muslim..mesti laju je aku capai pinggan..heh3.
Tadi, selain raya kat umah klasmate aku, Lyon, dia dgn baek atinya membawa ktorang pegi ngabang (sje je italic kan coz jarang guna;p mksud die lebih kurang cam bawak berjalan2 camtu..ye kot, memandai je..hehe) kat umah sepupu sepapat dia.. Mereka sangat friendly n menghargai tetamu yang datang..i like~ Then, Lyon bawak jugak ktorang pegi satu rumah ni, tapi bukan untuk makan2 or beraya tapi untuk tengok uncle2 n auntie2 sediakan makanan and other preparation untuk sambutan waktu malam. Kat tempat tu jugak, aku ternampak la oing2 tergantung (oing2=khinzir), yang tu lebih kepada adat diorang la, relate ngan spirit2 camtu kot.

Yang interesting jugak tadi, bila datang satu umah ni, selain air gas berperisa grape n soda, ktorang dihidangkan jugak dgn air beer tin..wuuu~~ (sje wat gempak..hehe). Yang tak boley bla tu, boley plak bergambar2 ngan tin beer tu..tak senonoh tol perangai kitorang, so jangan polow ok;p Bukan apa, maybe kezutan budaya kot tadi, macam jakun sket tengok tuan rumah hidang air cenggitu.. tapi pandai2 la kan, klu da tau muslim tu jgn lak ngengada nak wat2 terminum..harrraam hukumnya okehh;)

Apa2 pun arini memang bes la..seronok berkonvoi walaupun dengan dua bijik kereta je. Hope nextime, ley pegi beraya lagi, dengan semua bebudak klasmate, baru syiok..coz tadi yang ikot pon bukan semua..huhu. Ok, mau stop! stadi pulak, nexweek assessment..fuhh..


mkn ringan2 dlu before mkn berat2..nyum2~ ni kat rumah Lyon:)

pakcik sbelah aku yg tgh khusyuk letak makanan dalam daun, yang kat belakang tu pulak tgh khusyuk tidoo~