02 February 2011

Part time job untuk si pemalu

cuti raya cina ni stay kat hostel je.. tak balik..wuu T_T

Tape2, cuti paannnjaaaaaaannng bulan tujuh nanti kita balik ye nad. Pastu tadi borak2 ngan cik rumet kesayangan, ikin..pasal plan2 nak buat masa cuti panjang nanti. 2 bulan tuu, memang susah nak dapek lagi2 kos macam den yang banyak posting ni ha. *okay,baru bulan dua dah pikir pasal cuti bulan tujuh..ish3, berpandangan jauh betul lah*

Antara plan masa cuti panjang tu ialah bekerja part time. Atlis, dapat la income sikit2 untuk shopping sakan belanja barang keperluan masa kat U nanti kan, diulangi,..keperluan..

Honestly, aku tak ada pengalaman kerja langsung sepanjang aku hidup..hee. Keinginan tu dah setinggi langit dah *ok, tipu*, tapi sampai skang tak merasa pun pegang duit hasil titik peluh sendiri..ecece. Dengar pengalaman kerja ikin macam bes gyle je rasa, semangat pun berkobar2 ni nak keje. Sekarang berkobar2 la, tunggu bila kat umah.........(-_-".

Then, mula la berangan kerja apa nak try mintak nanti. Aku agak demand kalau nak pilih kerja part time nih, bukan disebabkan gaji banyak or sikit, no..no..no..hee. Tapi, aku nak cari kerja yang tak memerlukan aku deal or berdepan ngan ramai orang or customer..*kau ingat kau tu bos besaaar ke nad nak keje ber privacy2 nih* teehee.

Entahla, tiba2 rasa sungguh maluuu dan segannnn untuk berdepan ngan ramai orang waktu kerja tu nanti. Pastu terus kena sound direct ngan ikin.. "Hey, nad~! yang ko keje kat hospital nanti tu apa? Tu bukan orang ke? lagi ramai tau kau jumpa nanti.." Err, ok..wuuu.

So, aku pun buat list kerja2 part time yang aku rasa cam bes, bes bagi aku la, orang lain tatau la rasa cam apa.hee. Kerja part time kat kedai makan as waiter ataupun kat stesen minyak *macam dicadangkan oleh mak dulu2* da ditolak awal2, sebab aku kan pemalu..wawawa;p

1. Kerja kat kedai pakaian perempuan. Jadi sales girl camtu.

Kerja ni takde la busy sangat KOT. Just layan kerenah customer masa dorang
nak beli baju. Dapat customer biasa takpe la, tapi kalau dapat cam spesies aku yang banyak cekadak ni? erk.

2. Kerja kat kedai dobi. Ala, macam dalam cerita Hani tu.hihi.

Macam bes je keje part time kat sini. Buat keje belakang tabir..tak payah nak jumpa2 orang sangat..hehe. Jadi tukang lipat baju ke, iron baju ke pun jadi la. Em, tapi setakat ni dah tiga baju, dua tudung da terbakar aku iron. Layakkah aku?

3. Jadi cekgu tadika (sandaran)..hehehe.

Keje ni macam ala2 riang ria gitu. Masuk list sebab aku suka layan budak2, pastu ajar a,b,c...1,2,3 dah la an, kalau kena ajar add maths, sejarah ke laen la *bajet senang gyle keje ni,poyo ;p*


4. Keje kat kedai jual kek or bakery.nyum3.


actually ni impian aku dari lepas SPM lagi. Tapi tak termintak2 oleh aku. Asek dok lalu lalang je depan kedai kek tu, pastu masuk, beli roti bun, terus keluar..ngee. Hajat di hati kalau keje kat tempat macam ni nanti boleh la belajar cara buat kek ke, makan ke...*sukati kau je kan*

Hope waktu cuti bulan tujuh nanti menjadi la plan aku ni. Kalau tak jadi, kerja as pembantu mak jelah yang available..tak dapat gaji tapi dapat pahala..heee^^v



.saya pemalu.
ok, boleh muntah sekarang.





~petang tadi masak sup ayam yang tiba2 bertukar kaler macam
lauk kurma ayam..sedey~!!
*out of topic*







6 comments:

  1. waahahha. jom keja ngan nub. keja pukoi orang. ahah.


    eyh pemalu la sangat ang tu. haha

    ReplyDelete
  2. hehehe..dapat gaji tak..ngee :p

    ReplyDelete
  3. has pun tak pernah kerjaaaa. haaa kan cuti lama gila nanti takkan nak duduk rumah je kot T_T

    ReplyDelete
  4. tula pasaaall....aaa...nak pegang duit sendiri, eh, silap, nak kejaaaa.. ;p

    ReplyDelete
  5. bagus nya aqk nie.. keje2 boleh dpt pengalaman kn?

    ReplyDelete
  6. i like entry ni........

    ReplyDelete