08 April 2011

the eyes

Memang habit aku jadi 'busybody' kat wad..curious about many things.
well, as a nurse itu perkara penting kowt, takkan ko nak jaga orang tapi kau tak tahu apa benda pasal diorang kan. *alasan baekkk punyer, wink2*

macam biasa aku suka borak-borak dengan patient, kalau dorang tak boleh cakap then akan berboraklah aku dengan relatives dorang.. *keje kau kat spital berborak je ke?*

Ehh, tak tak..bila dah kebosanan yang amat sangat tu barulah berbual2 (-_-"

Memang rasa kesian tu perkara normal bila tengok macam2 kes. Pastu hati pun rasa bersyukur dengan apa yang ada kat diri sendiri sekarang. Bersyukur sebab mak ayah aku masih sihat padahal orang muda2 dari dorang dah rasa sakit teruk2. Alhamdulillah mereka masih sihat.

Neway, tadi aku ter-touching dengan one patient kat wad aku. Tambah2 lagi saudara dia menangis bila bercerita kat aku..terus macam.."whooaaa, sabar2..maintain muka serius please, jangan tunjuk muka cembeng kau sekali depan dorang okey.." Hampir la tertunjuk muka sedih depan akak tu tadi which I think is not suitable lah, macam lagi tambah kesedihan dorang lagi ado.

The patient is suffered with ishemic brain injury secondary to ventricular fibrillation. And dia jugak epilepsy atau bahasa melayu nya sawan. So, he cannot talk and always groaning in pain due to muscle spasm *i guess la..tak study betol2 dia nya case..huu* Benda pelik and sadisnya bagi aku is dia takde history langsung pasal ada sakit apa2 ke. In fact, dia tak smoking. Dia tiba2 pengsan and terus jadi macam tu. Kuasa Allah, takde siapa dapat halang kan and pasti ada hikmah di sebalik benda tu.

Then, sampai kali kedua aku ter-touching (-_-"

Bila tengok mata patient tu. He's crying in pain. And he seems like want to tell everyone about it but he just can't. Dia dulu seorang cikgu Sains secondary school and aku macam dapat bayangkan betapa cool and respectnya student kat dia..sangat sayang that he's now lying on bed saja..huu. Memang nak gembirakan hati dia tapi in that condition siapa je yang tak sedih kan. Hope he can make it. At least, terima hakikat keadaan dia sekarang.

Sangat bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. Semoga orang2 yang aku sayang terhindar dari segala perkara yang memudaratkan. Amin.








3 comments:

  1. sedey dgr kesah patient tu..bersyukurla slagi kesihatan Allah kurniakan kan3..hurm..

    ReplyDelete
  2. aminn!

    pewwitt nad tacing. haha

    ReplyDelete
  3. lavenderlover : yup :)

    nub : haha..amboi ang...sja pekena ceq r!

    ReplyDelete