29 December 2012

Duit



Assalammualaikum.

Few more days sebelum tahun baru 2013. Well, feeling2 dia biasa2 sahaja. Taklah excited sebab tak tau apa nak di excited kan. Oo ye, tahun depan aku habis study. (eh, benda tu bukan benda yang excited ke? No exam, no assignments) Hmm. Nope. Nervous lagi adalah -_-

I think this year, diuji oleh Allah dengan perkara2 melibatkan duit. Hilang kad bank sekali dengan duit2 dalam bank tu, tercicir duit kat jalan la (aku memang cuai), beli tiket flight yang mahal pastu esoknya bole plak dia murah gilaaaa2., and macam2.

Aku bukan anak Datuk, Tan Sri or taukey balak. Aku anak pakcik tahir, seorang retired soldier yang macho ketika muda. hik3. So, bila ada musibah duit ni melanda. Pedih jugak la rasa.

And how I overcome that serabut feeling? Banyak cara boleh buat. But the most powerful method is.. remember Allah. Semua akan OK. Bila teringat this words, 'Cara Allah nak tunjuk sayang Dia kat hamba Dia adalah melalui ujian, Allah nak tengok hamba dia sabar tak nak hadapi ujian yang Dia bagi tu' Terus rasa disayangi. hee. Hilang orang tersayang dan macam2, tu ujian Allah kan.

"Dia umpama tongkat si buta, 
 Bila tiada, satu kehilangan...
 Dia ibarat simpanan ilmu, 
 Semoga kekal untuk diwariskan.
 Isteri cerdik yang solehah, 
 Penyejuk mata, 
 Penawar Hati, Penajam fikiran"

sambung kerja, nyanyi lagu ni. *hujan*






No comments:

Post a Comment