17 March 2013

How to deal with a pessimist?


Assalammualaikum

Whatt a lazyyy sundayyy. Whoaa :O

" Refusing to take the next step because you fear failure creates pessimism" - Dan Rockwell. 

Do you ever face with someone who has a very pessimistic mind? Seriously tak ada idea macam mana nak deal dengan orang begini. -_-

 Oh ye, aku bukanlah  veryy-verryy optimist person sepenuh masa sebab ada masa aku terasa aku pun such a pessimist jugak. Takut nak buat something sebab macam takut nak deal dengan akibat perbuatan aku tu. EEE. penakott. Boooo.

BUT.
Aku nak, aku harap, aku mahu dan aku akan cuba untuk control my pessimistic thinking dari conquer aku punya mind and feeling. Certain time boleh, TAPI bukan all time nak berfikiran negatif. Semua tak boleh, semua susah, semua salah kau, semua kau jadik mangsa, senang citer semua benda kau lah yang tanggung dan mangsa keadaan. Booooooringgggg~~ seriously.

Aku wonder camne a very pessimistic person bergumbira dalam life dorang. What things really can make them happy actually. Hmmmmm.. *think*

Bila argue atau discuss with a pessimist person, aku just end up dengan silence. confuse. Takkan nak bagi lecture motivation plak kat dorang. haha. cant imagine -_-'

Hmm.. orang cakap life ni macam bola la, roller coaster la pe la. Which is quite true. Ada up and down. Mak pun selalu ingatkan pasal benda tu. Bila aku menangis depan dia sebab kesalahan tak sengaja yang aku buat, yang pada aku rasa besaaar gilaaa la problem tu. Rasa macam end of the world da :D My lovely mak akan ingatkan yang benda tu biasa. Kalau tak hadap benda2 sakit hati macam tu, camne nak belajar. No wonder mak sangat cool even ada masalah yang boleh melelehkan airmata dia bila-bila masa ;')

Lepas ni aku pilih untuk lari. Lari dari si pessimist. Sebab penyakit tu macam boleh berjangkit je. So, larrrriiiiik laju2 dari golongan itu!.

Kalau diri terjerumus dengan penyakit pessimist, lempang muka kuat2. Pastu bukak buku Dr Fadzilah Kamsah, baca! Beli buku motivation, buku agama banyak2. baca quote2 inspiring!. (advice buat diri sendiri. aku hamba banyak weakness, senang lupa plak tu. hewhew )




Bukan kau sorang ada masalah. See on brightside peliss. 



Realist. 

No comments:

Post a Comment