06 May 2013

Eventful day



Assalammualaikum.

Currently in Bau. Satu tempat yang sangat peaceful bagi aku. Sampai rasa nak tidur je kat bilik. tapi tak boleh excessive. Exam. T_T

Allah jadikan hari aku pada hari ni challenging. Mungkin tidaklah sebesar mana di mata orang lain. Tapi bagi aku, si learner yang masih cetek ilmu, aku hargai apa yang Allah tunjukkan pada hari ni.

One of the reason, kadang-kadang, aku suka dengan apa yang aku buat sekarang ni (i mean, my course) ialah..mendekatkan aku dengan situation yang tak semua orang kat luar sana tu boleh tengok atau alami depan mata dorang. Apa dia? Kematian.

Almost 4 years being a student nurse, selalu berdepan dengan kematian. Adult lah. Tapi hari ini berdepan dengan kematian seorang bayi, 7 months old. Seorang anak dan cucu yang comel dan montel.

Sangat heartbreaking bila tengok nenek berulang-ulang panggil cucu dia yang dah sejuk untuk bangun. Mak yang mengandungkan baby tu jatuh terkulai dek terkejut.

Semoga mereka dapat bersabar. Ya, sakit hilang orang yang kita sayang buat selama-lamanya.

Sabar, cekalkan hati hadap situasi sukar, manusia bermacam perangai. 

Sekarang semakin peka dengan keadaan sekeliling. Caring terlebih? Er not sure. Just, bila kita dah tahu, dah ada ilmu (walaupun sikit), automatik nak praktikkan.

Ya Allah, semoga apa yang aku belajar dapat aku manfaatkan sebaik-baiknya.




Wahai otak tersayang,
 semoga senang absorb segala benda yang dibaca dan ingat sampai mati.

No comments:

Post a Comment